Styrk dit barns selvværd med ord!

November 15, 2016

 

 

Hvis du ønsker at styrke dit barns selvværd, så husk at fortælle dit barn om alle de gode ting, du ser dit barn gør!

 

Børn er afhængige af os, for at forstå deres omverden.

Vi gør det faktisk hverdag, altså gør verden forståelig for vores børn, men ofte gør vi det helt uden at tænke over det. Meget af det gør vi per automatik f.eks siger vi:

 

"Den er VARM, du må ikke røre…”

“Nu skal vi vaske vores hænder...“

“Vi kan gå, når lyset bliver grønt…”

“Vi skal altid …”

“Vi har aldrig ....”

“Dette er, hvordan vi gør det....”

“Himlen er blå .... " osv.

 

Det giver alt sammen mening, og giver vores børn en fin forståelse af omverden.

 

Problemet er, at vi også kommer til at gøre det med negativt fortegn. Nemlig når vi kommer til at sige ting som f.eks.:

"En dag kommer du vel til at glemme dig selv…”

“Det var en dum ting at gøre....”

“Du driver mig til vanvid ....”

“Hvorfor kan du ikke bare…”

“Du har aldrig....”

“Du skal altid være på tværs.... " osv.

 

Vi kan også som forældre komme til, at tale negativt om vores børn til andre. Til tider er vi bevidste om, at børnene lytter med, andre gange glemmer vi, at børnene faktisk har lange ører. Tænk hvis vi overhørte følgende samtale:

 

"Du drømmer ikke om, hvilken forfærdelig dag jeg har haft med mit barn…”

“Han er så irriterende ....”

“Hun gør aldrig, hvad jeg siger, uden at jeg skal råbe af hende…”

“Han kan bare ikke styre sig... “

“Hun har et vildt temperament .... "

 

Nogle gange hører de det, også selv om de måske lader som om, de ikke hører det. Måske virker de ligeglade. Men vores børn tror på det vi siger!!

 

At høre disse ting kan tage modet fra de fleste. Men sådan behøver det ikke at være. Lad os i stedet bruge vores børns tillid til, at få dem til at blive den bedste udgave af dem selv. Vores ord behøver ikke at være perfekte. Men hvad nu, hvis vi praktiseret disse fire vaner? Så kunne vi styrke deres selvværd med ord.

 

1. Lær dit barn at se sine egne styrker.

Hvis du ønsker at styrke dit barns selvværd, er det vigtigt at du er konkret i din opmuntring, så du ikke “blot roser” barnet. Når du oplever noget positivt vedrørende dit barn, så fortæl dit barn, hvad du ser. F.eks. :

"Jeg kan se, at du arbejder hårdt på at....”

“Jeg så du blev vred på din bror, men du klarede selv konflikten, uden at råbe af ham….”

“Wow, du læste hele bogen selv! ....”

“Jeg har bemærket, at du selv husker at børste tænder, uden at blive mindet om det.” Osv.

 

Når du taler til dit barn på denne måde, lærer du dit barn, at få øje på egne styrker i stedet for at du blot siger "Ih hvor er du god!". Dette er nemlig for diffust for barnet og styrker slet ikke på samme måde. Du skal derfor være meget konkret i dine udtalelser om, hvad det er at dit barn er god til.  

 

2. Lær dit barn at blive problemknuser  

Hvis du vil lære dit barn at være en problemknuser, er det vigtigt, at du holder fokus på løsningen i stedet for problemet. Hvis du svarer med "Du glemmer også altid at...", så gør du barnet til et problem, og bekræfter barnet i at det er sådan én, som altid glemmer ting.

Hvis du i stedet siger, "Hvad kan du gøre for at huske det i morgen?", hjælper du barnet med at løse problemet. På denne måde er det løsningen, som er i fokus i stedet for problemet. Hvis du holder fokus på løsningen, vil dit barn over tid opfatte sig selv som én, der kan løse de problemer der opstår. Din opgave bliver at italesætte enhver fremgang i den rigtige retning, også selvom det ikke er perfekt. Vi har alle brug for opmuntring til at nå et mål.

 

3. Styrk dit barn ved at sætte ”fiaskoer” i perspektiv

Børn skaber deres eget billede af verden ud fra enhver oplevelse. Når tingene ikke fungerer, som de håbede på, kommer de ofte til at den overordnede konklusion som f.eks. "Jeg fik mange fejl i diktat" ergo "Jeg er bare ikke god til stavning .... Jeg er ikke god i skolen." Hjælp dit barn med at formulere det, så barnet kan se, at dette midlertidige tilbageslag, er noget som barnet har kontrol over, ved at arbejde med tingene kan man med tiden blive bedre. Sig i stedet: "Du er virkelig skuffet over, at du ikke var god til diktat .... Hvad kunne vi gøre til næste uge så du kan klare dig bedre? " Giv dit barn så meget støtte, som er nødvendigt, for at blive en succes - hvilket er meget anderledes end at gøre det for dem. Se, at deres handlinger har en stor indvirkning på deres succes. Hjælp dit barn med at prøve i stedet for at give op, og miste troen på sig selv.

 

4. Styrk dit barn ved at lade dit barn høre dig sige noget positivt om dit barn til en anden.

Når du forsøger at overbevise dit barn direkte, kan dit barn godt have svært ved, at tro på hvad du siger. Mange forældre synes de roser meget, og er gode til at anerkende deres børn, men på trods af det, kan barnet godt få sig selv overbevist om, at det nok ikke passer. Men hvis dit barn overhører, at du siger det til en anden, begynder dit barn at tro på at du mener det. Forestil dig, hvad det vil betyde for dit barn at overhøre dette:

"Hun har været en stor hjælp i dag…”

“Jeg tror, han fandt ud af, at hvis han laver sine lektier, er det sjovere at gå i skole…”

“Han og hans søster er ved at lære, hvordan de får løst deres konflikter…”

“Jeg nyder bare at være sammen med min datter…”

“Hun bliver bedre og bedre til at gøre tingene, uden at jeg hele tiden skal minder hende om det…”

“Jeg er så glad for, at han er min søn.”

 

Dit barn tror på alt, hvad du siger. Og reagerer på det.

Det er jo en fantastisk mulighed!

 

 

Please reload