3 konsekvenser ved at hjælpe dine børn for meget!

June 21, 2018

 

Alle forældre vil det allerbedste for deres børn. Vi vil også som forældre sikre os, at voresbørn er trygge, sunde og glade. Men hvad mange forældre ofte glemme er, at deres børn konstant vokser og udvikler sig. Derfor er din rolle som forælder nødt til at støtte op om den konstante udvikling, og du skal som forælder give dine børn frihed til at udforske, lære nye ting og være aktive.

 

Du skal naturligvis hjælpe og guide dine børn i forskellige situationer, men du kan hurtigt komme til at hjælpe for meget, og det gør mere skade end gavn.

 

Hvis du stadig ikke er helt sikker på, hvorfor det kan være en dårlig ide at hjælpe lidt for meget, så fortsæt med at læse. Her kommer nemlig 3 konsekvenser af at gøre for meget for dine børn.

 

1. Du fratager dit barn muligheden for at lære.

Børn lærer af deres omgivelser, allerede fra de er helt små. De er som små svampe, der absorberer viden ved at observere og gentage adfærd. Selvfølgelig hjælper vi forældre dem med at forstå, hvordan tingene omkring dem hænger sammen. Men der er én fejl, som mange forældre gør - de er ikke tålmodige nok, og har en tendens til at gøre for mange ting for deres børn. For eksempel, hvis dit barn beder dig om, hjælp til at tage strømper på, fordi det er for svært, bør du ikke automatisk gøre det for barnet (heller ikke selvom barnet er frustreret). I stedet skal du vise og lære barnet, hvordan man gør det - og det betaler sig, for snart kan barnet selv, og det bliver en win-win-situation. I langt de fleste tilfælde vil forældre begrunde dette med manglende tid, forældre kommer ofte til at gøre tingene for at spare tid, og synes også de hjælper barnet. Talrige undersøgelser har vist, at forældre i dag har mindre tid til deres børn, men det er ikke en undskyldning.

2. Dine børn føler "jeg kan ikke finde ud af det" og "jeg er ikke god nok"

Hvis du hjælper dine børn for meget, får de ikke følelsen af ​​"jeg kan selv!" og dine børn vil begynde at tvivle på deres egne evner. Men det er så afgørende i disse situationer, at dit barn i stedet får følelsen af, at de kan selv med lidt guidens eller hjælp. På denne måde oplever de, at de faktisk kan gøre ting selv. Ved at hjælpe dem hele tiden får de ikke øjnene op for dette. Du bør forklare, hvor vigtigt det er, at de fortsætter med at prøve. Hvad der er endnu vigtigere er, at vise dine børn at du støtter dem og viser din kærlighed. Det er vejen til robuste børn.

 

3. Det kan gå ud over dit barns selvtillid

Hvis nogen hele tiden hjælper dig, og ikke giver dig mulighed for selv at afslutte en opgave, vil du naturligvis begynde at tvivle på dine egne evner, også selvom du “bare” er et barn. Dine børn vil måske tænke "Hvorfor skal jeg prøve, jeg er sikker på, at jeg ikke gøre det rigtig alligevel". Hvis du hjælper for meget som forælder, kan du være med til at dine børn udvikler manglende selvværd og selvtillid, og det kan være med til, at de som voksne vil have en manglede ansvarfølelse.

 

 

 

Please reload